Słonecznik nie tylko jako roślina oleista
Poprawia koncentrację, wzmacnia odporność oraz pomaga w walce z migrenami. Przeczytaj jakie jeszcze właściwości posiada słonecznik?
Ziarna słonecznika zawierają takie witaminy jak E, B1, B2, B6, PP, kwas foliowy oraz wapń, cynk, żelazo, fosfor. Pod względem ekonomicznym jest ważną rośliną oleistą, jego nasiona zawierają 25-32% tłuszczów.
Słonecznik zawiera dużą ilość witaminy E, która jest silnym utleniaczem. Jego ziarna warto wprowadzić do diety, ponieważ spowalnia proces starzenia się skóry, wpływa korzystnie na jakość nasienia u mężczyzn, zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, zapobiega prostacie. Regularne spożywanie nasion słonecznika wpływa korzystnie na poziom cholesterolu, reguluje poziom glukozy oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
Jego nasiona mogą być spożywane jako osobna przekąska. Jest też doskonały jako dodatek do dań, domowego chleba, past kanapkowych czy ciast. Wystarczą 2 duże łyżki ziaren dziennie, by dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin i minerałów.