Zwierzęta
Mykotoksyny w materiałach paszowych. Jak sobie z nimi radzić?
Mykotoksyny są toksycznymi metabolitami niektórych grzybów należących głownie do rodzajów Aspergollius, Fusarium i Penicilium. To naturalne substancje, które skażają rośliny i płody rolne. Mogą być również niebezpiecznie dla życia i
Stres cieplny u bydła latem?
Stres cieplny występuje wtedy gdy obciążenie zwierząt ciepłem jest większe, niż ich zdolność do jego utraty i równowaga cieplna organizmu zostaje zaburzona. Do nieprawidłowości w termoregulacji pomiędzy ciepłem wytworzonym przez zwierz
Higiena doju bydła
Udój bydła to bardzo skomplikowany proces. Składa się na niego wiele czynników, które wpływają na jakość ostateczną surowca, jakim jest mleko. Podstawowymi czynnikami wpływającymi na jakość mleka to przede wszystkich higiena doju i dobrostan zwi
Coraz mniej miodu z polskich pasiek. Co, jeżeli pszczoły wyginą?
Populacja pszczół na świecie maleje, a miodu w rodzimych pasiekach powstaje coraz mniej. W 2020 roku na jednego Polaka przypadł już mniej niż kilogram tego złocistego produktu.
Dlaczego w Polsce zwykle łatwiej założyć składowisko śmieci niż gospodarstwo hodowlane?
Łatwość, z jaką importerzy śmieci wprowadzają do kraju tysiące ton odpadów, w tym szkodliwe i toksyczne odpady chemiczne czy medyczne, budzi wiele pytań. Szczególnie w porównaniu z ilością barier i ograniczeń, z jaką musi się liczyć ten producent trzo
Żywienie krów wysokowydajnych
W żywieniu krów mlecznych niezmiernie ważne jest pokrycie zapotrzebowania na składniki pokarmowe stosownie do ich możliwości produkcyjnych. Stanowi to jeden z najważniejszych czynników decydujących o ilości i składzie mleka.
Krajowe źródła białka w żywieniu inwentarza – czy to możliwe?
Pytanie postawione w tytule nurtuje wielu rolników. Jedni uważają, że jest to niemożliwe, drudzy – że możliwe. Tymczasem wszystko zależy od konsumentów. Społeczeństwo w wielu krajach, także w Polsce, obawia się, że skarmianie roślin zmodyfikowanych ge
Wykorzystanie ziół w żywieniu zwierząt
W ostatnim czasie wobec silnej kampanii na rzecz zdrowej żywności, także tej tzw. ekologicznej oraz na skutek wprowadzenia zakazu stosowania antybiotyków jako stymulatorów wzrostu, coraz częściej sięga się do naturalnych dodatków lub substancji, które mogą
Co z tymi świniami?
Rynek odnotowuje kolejne spadki cen żywca wieprzowego, pomimo znaczącego spadku pogłowia w całej Europie, poza Hiszpanią.
Choroby racic krów - przyczyny i zapobieganie
Kulawizny to trzecia, po problemach z mastitis i rozrodem, poważna przyczyna brakowania krów mlecznych. Z powodu chorób racic brakowanie w stadach wynosi od 10 do 15 procent.