Ciasto Leśny mech z galaretką - przepis
Poznaj przepis na pyszne ciasto!
Ciasto Leśny mech z galaretką
SKŁADNIKI na ciasto szpinakowe:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 1/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka oleju np. rzepakowego
ok. 550 g świeżego szpinaku
1 łyżeczka cukru wanilinowego, ekstraktu z wanilii lub esencji
Wykonanie:
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Szpinak świeży z odrobiną oleju miksujemy na puree, mrożony rozmrażamy, lekko odsączamy i miksujemy na puree.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem i ekstraktem na puszystą i jasną masę. Stopniowo wlewamy niewielkim strumieniem olej, następnie po łyżce szpinak cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia (zbyt długie miksowanie spowoduje, że ciasto będzie cięższe).
Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta tworząc kruszonkę do posypania na wierzch.
Składniki na Krem budyniowy z bitą śmietaną:
375 ml mleka
170 g masła w temperaturze pokojowej
2 żółtka
1 całe jajko
75 g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego
opcjonalnie: 20 ml słodkiej nalewki owocowej, amaretto, brandy lub wódki
165 g śmietanki 30%
1,5 średnio czubate łyżki cukru pudru
1 opakowanie Śmietan-fuxu lub Śnieżki
1 lub 2 opakowania galaretki truskawkowej
2-3 szklanki wody wrzącej
Dodatkowo: Opakowanie kolorowych drażetek
Wykonanie:
Do 100 ml zimnego mleka dodać jajko, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, mąkę pszenną i budyń waniliowy. Wszystko razem wymieszać mikserem. Pozostałe 275 ml mleka zagotować w większym garnku. Do wrzącego mleka wlewać powolnym strumieniem przygotowaną mieszankę. Gotować przez chwilę, przez cały czas energicznie mieszając, żeby nie było grudek.
Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, by folia ściśle przylegała do powierzchni masy budyniowej i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło wyciągnąć z lodówki, żeby zdążyło zmięknąć do dalszej obróbki.
Gdy masa budyniowa całkiem wystygnie, śmietankę 30% włożyć na 15 minut przed rozpoczęciem ubijania do zamrażarki. Miskę oraz końcówki do ubijania również można schłodzić w zamrażarce lub lodówce. W międzyczasie masło w temperaturze pokojowej ubijać na wysokich obrotach przez ok. 7-8 minut, aż stanie się białe i puszyste. Następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i dalej ubijać, aż krem będzie gładki i jednolity. Na koniec dodać alkohol i wymieszać - można nalewkę z rajskich jabłuszek, która nada masie świetny aromat i smak.
Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubijać mikserem na wysokich obrotach ze śmietan-fixem. Gdy śmietanka zacznie lekko gęstnieć, dodać cukier puder i ubijać dalej na sztywno. Ubitą śmietanę dodawać partiami do kremu budyniowego i ostrożnie wymieszać szpatułką. Galaretkę truskawkową rozpuścić w wodzie i gdy stężeje pokroić w kostkę. Delikatnie wymieszać je w krem. Trochę zostawić.
Gotowym kremem przełożyć ciasto. Trochę kremu dać na wierzch i posypać resztą galaretki i kruszonką z ciasta szpinakowego. Posypać kolorowymi drażetkami (efekt kolorowych pisanek). Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Urszula Majkut
(Koło Gospodyń Wiejskich "Koło na wesoło" w Wiadrowie)