Dzień Twarogu w Serowarni Jasiurkowscy

Dzień Twarogu w Serowarni Jasiurkowscy

W niedzielę, 1 czerwca br, w Serowarni Jasiurkowscy w Bożejewiczkach (woj. kujawsko – pomorskie, gmina Żnin) po raz pierwszy odbył się Dzień Twarogu. Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem mieszkańców Pałuk, a słoneczna pogoda jeszcze bardziej zachęcała do wzięcia udziału w wydarzeniu.

Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji dla przybyłych. Swoje wyroby w strefie gastronomicznej prezentowali lokalni wytwórcy oraz Koło Gospodyń Wiejskich Maryjanki z Bożejewiczek. Skosztować można było pyry z gzikiem, serwatki do picia, przeróżnych potraw z twarogiem oraz wędliny, miody i zioła, twarogi i inne sery, lokalne wino i piwo. Prezentowano również rękodzieło i naturalne kosmetyki.

  • Dzień Twarogu w Serowarni Jasiurkowski to Dni Otwarte gospodarstwa. Przygotowałem dla was pokaz obory, pokaz gospodarstwa. Mamy do dyspozycji dmuchańce dla dzieci. Przyjechali do nas lokalni twórcy i przedsiębiorcy, ponieważ zależy mi, aby lokalnie prezentować, bo w nas jest siła. Strefa piknikowa, gdzie można się zrelaksować oraz zobaczyć krowy na otwartym powietrzu. Myślę, że takie imprezy będą motywowały lokalnych wytwórców do utożsamiania się z klientem i wyrobami. - powiedział nam Jakub Jasiurkowski z Serowarni Jasiurkowscy.

Ponadto na scenie wystąpili Gienon Mientkiewicz – proklamator Dnia Twarogu, znawca serów zagrodowych; Michał Bonarowski – Reporter Smaku, Reporter Kulinarny Radio357; Jolanta Lunitz – promotorka polskiego serowarstwa, Prezes Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych oraz organizator Jakub Jasiurkowski - zdobywca brązowego medalu za twaróg na World Cheese Awards 2024!

Zakończeniem pierwszej edycji Dnia Twarogu była zabawa taneczna z zespołem Holiday MusicBand.

Patronat Medialny nad tym wydarzeniem objął Złoty Kłos Wiadomości Rolnicze. 

Materiał informacyjny

Image
Wydawca
GONIEC PAŁUCKI
Małgorzata Brzykca
Adres
ul. Żytnia 4/18
88 - 400 Żnin